Професионалисти в декорацията за Вашата красива градина

Барбекюта

В английския език с термина „барбекю“ се обозначава начин на приготвяне на храна, респективно уредът за тази цел. В САЩ пък като се каже „барбекю“, се разбира популярен градински празник, когато на барбекю се приготвят големи количества месо. Независимо от това коя нация какъв акцент слага върху понятието, неоспоримо е, че всички ястия, приготвени на барбекю, добиват специфичен и неповторим вкус, което подтиква хората да се сдобият с барбекю.

Едва ли някой наш съвременник се е питал от къде е придошла у нас модата на барбекюто, още повече пък – как изобщо е възникнала тази практика. Според една легенда, а те винаги съдържат и доза истина, барбекюто е открито за Европа, благодарение на испанския мореплавател и изследовател Христофор Колумб. Когато в края на ХV век той достига Карибите, открива, че местното племе приготвя уловените риба и дивеч върху специална поставка над огъня и така месото се опушва и изпича. Наричали го „барбакоа“. Колумб бил впечатлен от вкуса на храната, приготвена по този начин. И когато испанските завоеватели се върнали на Стария континент, донесли и този нов метод на готвене, който бързо се разпространил из цяла Европа. Така повече от пет века човеците ползват този начин на готвене и с времето са оценили не само чудесния вкус, който се постига с барбекюто, но и разкрили здравословните ползи, които носи употребата му.

Познавайки нагласата на днешния българин към вкусната храна – и преди всичко към месото, още при създаването на фирмата „Бриз 95“ преди двадесетина години нейният собственик разработва и произвежда барбекю, което се радва на потребителския интерес и днес. Първото барбекю, което той създава, е с големи размери и това налага човек да разполага с по-обширно пространство, за да си го купи. И тъй като не всеки има тази възможност, с годините са разработени още два модела барбекю – с по-малки размери, които да бъдат подходящи и за по-ограничени терени. Така фирмата отговаря на търсенето и на по-малки барбекюта, а също така предлага – тъй като е производител, и възможност клиент да си купи например само горната част на барбекюто, ако вече има изградена подходяща маса, върху която може да се монтира същинската част на барбекюто – камерата със скарата и коминът над нея.

Барбекю 1 Барбекю 2

Голямо барбекю – за голям двор и големи компании

Най-“старото“ барбекю на „Бриз 95“ ООД е с размери: широчина - 180 см, дължина – 70 см, височина – 260 см. Теглото му е почти един тон. Големината на това барбекю подсказва, че изисква достатъчно голям двор, в който да бъде монтирано. Но и предполага, че на него спокойно може да бъдат приготвяни пържоли за голяма компания. Независимо че барбекюто е едрогабаритно, то е с красив външен вид и през тези 20-тина години от създаването си неотменно е привличало вниманието на клиентите.

Барбекю 3 Барбекю 4

Барбекю със средни размери

Другите два модела барбекю, които предлага севлиевската фирма, са с по-малки размери и могат да бъдат отнесени към средните. За мястото, на което ще бъдат монтирани, не се изисква голяма площ. Конкретно мерките са: широчина – 140 см, дължина – 60 см, височина – 250 см, тегло – около 600 кг. Въпреки че тези барбекюта са умалени, всъщност горивната им камера е само с една четвърт по-малка от тази на голямото барбекю. И осигуряват приготвяне на храна също толкова удобно и ефективно, както голямото.

Днес на пазара се предлагат различни модели и големини барбекюта – не само от бетон, но и от метал. Потребителят, според възможностите си, мястото, с което разполага, и вкусовете си избира какво ще закупи. Истинските ценители на вкусната и здравословна храна обаче предпочитат класическия вариант на барбекюто – от камък. Каквото е предложението на севлиевската фирма.

И като всяко нещо, което се ползва, и при работа с барбекюто има правила – то трябва да се нагрее с умерен огън, равномерно, защото твърде бързото загряване крие риск от разцепвания. При експлоатацията на барбекюто се получават много високи температури, което изисква повишено внимание при готвенето на него, а също да не се допускат в близост деца и домашни любимци.

Местните жители на Карибите, които в края на ХV век приготвяли месото си на „барбакоа“, го правели по принуда и чисто практически съображения – дивечовото месо - тяхната основна храна, било жилаво и изисквало по-дълго приготовление. Днешните хора пък ползват барбекюто не само заради вкусотията, която се получава при готвене на него, а и заради цялостното изживяване, докато се изявяват като кулинари край барбекюто.

Барбекю 5