Професионалисти в декорацията за Вашата красива градина

Фонтани

Повече от 20 години фирма „Бриз 95“ в Севлиево предлага 50 модела фонтани и всеки един от тях може да бъде видян в някое кътче на България. Този факт не е случаен, защото освен че е първопроходец в този бранш у нас, дружеството е заложило на производствена технология, необичайна за съвременното машинно производство. Всяко изделие, което се предлага на пазара, е ръчно създадено. Не машини и апарати, а хора с опит и подготовка не просто работят в цеховете, а творят всеки ден. Те изливат формите, избират им багри, придават им красота, докато всеки един продукт придобие онзи завършен вид, в който без притеснение може да бъде показан на клиента. Производствената технология и техниката на оцветяване са подчинени на една цел – получаване на качествено и трайно крайно изделие, което да издържи дълго време на атмосферните условия.

Всички фонтани на фирмата са изработени от бетон, с добавки за мразоустойчивост и водопропускливост, които осигуряват дългогодишното им безпроблемно зимуване на открито. И макар че наименованието на материала, от който са изработени, да навява асоциации за грубост, фонтаните впечатляват с красота, която сякаш е застинала в бетоновата фирма.

Фонтани големи – достойни за всяко обществено пространство

Фонтани големи – достойни  за всяко обществено пространство

Фонтани с външен диаметър от пет метра и височина повече от два метра са най-големите, които произвежда „Бриз 95“ ООД, Тези фонтани могат да се впишат подобаващо във всяко обществено пространство – площад, кръгово кръстовище, парк или зелена площ. Освен постоянно падащата вода от върха на централната им фигура, тези фонтани могат да имат допълнителен светлинен ефект - подводните лампи, поставени във водните им огледала. Както всички останали фонтани на „Бриз 95“, така и тези ползват една и съща оборотна вода, която се задвижва от помпа. С прохладната свежест, която излъчва водата и нейният неповторим глас, фонтанът като истинско бижу разкрасява и оживява всяко обществено пространство.

Фонтани средна големина, без водно огледало - подходящи за всеки двор

Фонтани средна големина, без водно огледало - подходящи за всеки двор

Конструирани на две или три нива, те са подходящи за всеки по-голям двор – височината им е до 220 см, а диаметърът – от 90 до 120 см. Създават усещане за спокойствие и умиротворение. Непрестанно течащата вода насища пространството със свежест и навява усещане за чистота – какво повече може да се иска за атмосферата в домашния двор? В добавка - може да се избере цвят, който подхожда на вече оформената цветова гама в градината.

Фонтани миниатюрни, ала фонтани

Фонтани миниатюрни, ала фонтани

Те не се вписват в обичайната представа за фонтан, но са си фонтани – имат неспирно падаща вода и издават същия неповторим като звук воден ромон, макар и по-тих, заради размера си. Въпреки това те придават завършеност на дворове, които са малки по размер и не позволяват монтиране на по-големи фонтани.

Фонтан-каскада

Фонтан-каскада

Макар че „Бриз 95“ ООД предлага основно класическия тип фонтани, преди три години разработи нов – фонтан-каскада. Той съчетава в едно свежестта на водата, красотата на цветята и зеленината на дърветата. Фонтанът-каскада е изграден от 21 шестостена и е с височина 160 см, дължина - 420 см, широчина – 240 см. Чрез наслагване на елементите се осигуряват различни нива, от които водата пада и непрестанно се върти. Симетрично, от три страни, белеят нежните цветове на водни лилии, а пък между шестостените, приютили като в миниатюрно езеро водните цветя, са засадени вечнозелени туи.

Предимство на фонтана-каскада пред традиционния фонтан е, че отделните елементи могат да бъдат съчетавани като брой и разположение и така да се постига различна форма, височина, широчина и дължина. Ако пък теренът за подобно съоръжение е ограничен, то може да бъде „смалено“ чрез редуциране броя на шестостените. Крайното решение е въпрос на наличен терен, човешка фантазия и предпочитания.

В днешното забързано ежедневие съвременният човек дори не се замисля, когато види фонтан, че той е негов спътник още от зараждането на човечеството. Първите фонтани са създадени в древен Рим (VІІІ-VІІ век пр. н.е.) Известният практицизъм на древните римляни е виден от факта, че първоначално фонтаните били използвани като източници на вода. Едва по-късно практичността отпада, за да отстъпи място на естетическата нужда от красота и уют на околното пространство. За жалост, предвид огромната времева разлика, запазени образци не са достигнали до наше време, но писмени източници свидетелстват, че древните са имали изискан вкус и висок художествен критерий за оформление на средата, която обитават. Още по-впечатляващо е, че живелите векове преди нас неуморно са търсели как да усъвършенстват и „разкрасяват“ фонтаните. В началото те разчитали само на воден поток, оттичащ се гравитационно. Макар и значително по-късно, човекът намерил начин да „усложни“ фонтаните - днес всеки е изпитвал уникалното чувство, което поражда гледката на фонтан, който изхвърля високи струи вода нагоре, а при падането си тя пее... Е, нека вече знаем, че както сега се радваме на прохладата, която пръскат фонтаните в летните дни, по същия начин са им се радвали и първите организирани човешки общества.