Професионалисти в декорацията за Вашата красива градина

Чешми

Когато си мием ръцете на чешмата, едва ли се замисляме колко дълъг и труден е бил пътят на водата до домовете ни. Дори и да звучи невероятно, водоснабдяването – каквото го знаем днес, в България започва да се реализира през 30-те години на 20-ти век. А преди това?

Малко история за градинските чешми

До края на 19-ти век българите са си осигурявали вода за питейни и битови нужди от реките и кладенци, някои от които са достигали дълбочина до 30 метра. За да пречистят така добитата вода, нашите предци са ползвали специални камъни като филтър. Към края на 19-ти век в някои по-големи населени места у нас тамошни турски големци са разпоредили изграждането на водопроводи, по които живителната течност била „приближена“ до селищата. Целенасочено обаче по този въпрос започва да се работи след Освобождението от турско робство, като най-напред се задействат управите на големите градове в страната – София, Русе, Варна. Първият проект за водоснабдяване на българската столица е от 1884 година и е за население от 40 000 души.

Активната работа по водоснабдяването на по-малките селища започва през 1926 година, когато с царски указ е разпоредено неговото изграждане. А в периода 1931-1945 година този процес е особено засилен и така водата стига и в селата на България.

И без познание за тази история, дълбоко в паметта си всеки човек къта поне един спомен от детството си за селска къща с двор, в който до насита е пил, направо от чучура на градинската чешма, студена и вкусна вода. И се е пръскал до пълно намокряне с приятелчета от същата тази чешма, натискайки с длан отвора на чучура й.

Вече назад в годините е времето, когато българите не са имали течаща вода в домовете си, дори в дворовете си. И жените, с кобилица и менци, са ходели за вода до селската чешма. Осигуряването на вода за домакинството и личното стопанство в по-далечното ни минало е било не само неотложна необходимост, а е имало и друга характеристика. Селската чешма е била и мястото, на което момите и момците са се срещали и разменяли думи на обич и вярност. Така някогашната чешма добила и романтичен облик, запечатан в народните ни песни и в поеми и разкази.

С развитието на обществото и подобряването на бита, постепенно водоснабдяването се „приближава“ към човека. Най-напред чешмата „влиза“ в двора на къщата, по-късно и в самата къща. Това естествено довежда до промяна не само във вида на чешмите, но и в материала, от който са направени. Градинските чешми преди повече от сто години са били предимно от естествен камък и с времето са се покривали с естествена патина и мъх. Днес те са запазени само на някои места и са на път напълно да изчезнат. Постепенно хората ги заменят с бетонови, различни по вид и големина, та дори и по цвят, в зависимост от оформлението на дворовете.

Чешми от фирма „Бриз 95“ ООД - Севлиево

Фирма „Бриз 95“ в Севлиево произвежда повече от 40 модела чешми от бетон, които могат да бъдат отнесени към три големи групи – градински чешми, паркови чешми, стенни чешми. Самото им наименование подсказва и предназначението им.

Градински чешми

Най-многобройни - около 30-тина, са моделите на градинските чешми. Те са предназначени за дворове на селски къщи, но спокойно могат да бъдат монтирани и в дворовете на градските. Отличават се със стилен външен вид - не са претрупани, като семплият и изчистен дизайн е търсен съзнателно. Класическата структура на градинската чешма е колона и корито. Колоната не само скрива тръбата, по която идва водата, но и я защитава от атмосферите условия. Изхождайки от тази структура, фирма „Бриз 95“ е проектирала различни видове колони и корита, които формират голямото разнообразие на градинските чешми. Някои имат гладка повърхност, други са набраздени. Предлага се и една градинска чешма, която е разработена от скулптор по поръка на фирмата и прилича на някогашните селски чешми, изградени от камък. При няколко модела пък върху колоната има саксия, което дава възможност за засаждането на цветя. Така в топлите сезони на годината градинската чешма има не само чисто практическо предназначение, но става източник и на естетическа наслада.

При градинските чешми диапазонът на височината им не е особено голям, предвид предназначението им. Най-ниската е с височина 115 см, а най-високата - около 160 см. За сметка на това широчината им варира и при някои модели надминава метър. Интересни са и градинските чешми с две лица, съответно с две корита, които изискват по-голям терен, но пък позволяват от едната страна да е монтирана фонтанка за пиене, а от другата – кран за наливане, миене и поливане.

Паркови чешми

Парковите чешми имат предназначението да осигуряват вода на хората на публични места в населените места. В този раздел моделите са десетина, а размерите – от малки до големи, защото паркова е както малката чешма, монтирана в някое кътче на градски парк, така и голямата чешма, разположена на обширен градски площад. И едната, и другата задоволяват една и съща потребност на хората. В последните години севлиевската фирма разработи нов модел паркова чешма – с извито дъговидно тяло. То може да се изплозва самостоятелно, като единична чешма, но може и да се комбинира в двойка, тройка и четворка.. В резултат се получава интересна конфигурация, която допълнително се разчупва от възможността да се групират дъговидни тела с различна височина. А между тях може да се сложат саксии, в които да се засадят цветя.

Специално внимание заслужават няколкото модела паркова чешма с четири крана или четири корита, които са подходящи за големи публични пространства. Подсказва го и тяхната височина – от два метра до два метра и 40 см. Въпреки големите си размери, тези чешми са красиви и хармонично се вписват в големи обществени пространства – площади, пазари, паркове, градски градини.

Фирма „Бриз 95“ е единствената в страната, която е помислила за хората с увреждания. През ранната пролет на 2012 г. тя предложи на клиентите си специално разработената чешма за инвалиди, която попада в категорията паркови чешми. Нейната форма и размери са съобразени със затрудненията, които изпитват хората с увреждания в България дори при задоволяване на такава естествена потребност като пиене на вода от чешмата на улицата.

Стенни чешми

Друг вариант на градинските чешми са стенните чешми. Характерното за тях е, че те задължително трябва да бъдат монтирани на стена или достатъчно широка колона. Основният вид е чешма „Свети Георги“. Нейното наименование идва от паното на стената на чешмата, което изобразява светеца на кон със забито в змея копие. По-късно са разработени и пана с други изображения, които са взаимствани от българския фолклор и предлагат на клиентите разнообразие. При чешма „Свети Георги“ освен традиционното полагане на коритото - на земята, се предлага и втора възможност – коритото да бъде повдигнато на постамент, с което се увеличава височината на цялата чешма.

Независимо от това колко напред отива човечеството в своето развитие и какви удобства се създават в домовете на хората, необходимостта от градинска чешма в двора няма да изчезне. Нищо не може да замени нейното удобство и практичност, когато човек иска да измие плод, да изплакне ръцете си, да пие вода или пък да полее цветята в двора. Затова всяка година фирма „Бриз 95“ се стреми да разработва по някой нов модел градинска чешма, с който не само да увеличи разнообразието им, но и да отговори на вечния стремеж на потребителите за нови и нови форми на нещо толкова старо и познато като градинската чешма.