Професионалисти в декорацията за Вашата красива градина

Кашпи

В забързаното ежедневие на 21-ви век едва ли някой дори се е запитвал как, кога и защо са се появили кашпите - съдовете за живи цветя, които не са с обичайната кръгла форма, а с квадратна или правоъгълна. Погледът дотолкова е свикнал с тяхното естествено присъствие по улици, площади, градинки и паркове, че съзнанието ги възприема като съществуващи едва ли не от сътворението на света.

Кратка историческа справка сочи, че това не е много далеч от истината. След като толкова отдавна човек се е научил да създава красиви цветни градини, не му е трябвало още много време, за да се сети, че може да ги пресъздаде в многократно умален вид и дори когато няма подходящо или достатъчно място, да ги има край себе си.

Кашпи

Кашпата е известна отдавна

Коректността изисква да се уточни, че терминът „кашпа“ всъщност означава съд с различна форма, в който се нареждат познатите ни саксии. Разликата между „кашпа“ и „саксия“ е, че кашпата няма отвори на дъното си, тъй като е предназначена да бъде мястото, в което ще се наредят обичайните съдове за отглеждане на цветя. Думата кашпи е позната по целия свят и има поне две версии относно произхода й. Едната е, че „кашпа“ идва от френското cache-pot, което буквално значи „крие саксията“. Втората – че кашпа е с турски произход и означава затворен. Без значение от това, в днешно време кашпите нямат точно такава функция и са превърнати във вид саксия. Така кашпите разнообразяват и обогатяват възможностите за оформяне предимно на публични пространства, които трябва да бъдат украсени с цветя.

Да превърнеш кашпата в саксия

Севлиевската фирма „Бриз 95“ изцяло е пренебрегнала буквалното значение на думата кашпи и ги е превърнала във вид саксии, които се радват на голямо търсене. Предлаганите от нея кашпи са предимно с правоъгълна форма, а за разнообразие са разработени в различни размери – дължина, широчина и височина. Другият елемент, който осигурява разновидности в иначе ограничаващата форма на съда, е изгледът на стените на кашпата. Произвеждат се кашпи с напълно гладки стени, което дава изчистеност и обраност на дизайна. Разработени са и кашпи с релефни стени – с фигури на деца, познати от античните съдове за цветя, а също и с извити елементи, което създава усещане за ефирност.

Кашпи 2

Кашпите – носители не само на красота, но и на практичност

Предвид обстоятелството, че кашпи се използват не само за оформление на паркове, обществени градини, площади и улици, а и за ограничаване на паркирането на превозни средства по тротоари, произвежданите от севлиевската фирма кашпи са с подходящо избрана дължина. Най-много са моделите кашпи с дължина един метър. Това позволява те да бъдат наредени на сравнително дълги участъци и да не се натрапват на хорските погледи, а същевременно да постигат търсения замисъл за цветност, свежест и разчупеност на пространството.

Находчивост е проявила севлиевската фирма, като е разработила един от моделите кашпи в две дължини – 100 и 70 см. Еднакви по дизайн, но с различен размер, тези две кашпи дават възможност оформителите на публичните пространства да развихрят въображение и да сътворят различни варианти на подредба с тях.

Други видове кашпи

Още един вид кашпа предлага „Бриз 95“ ООД в Севлиево – така наречената кашпа „трапец“. Наименованието идва от формата й, която е като геометричната фигура, но с основа, обърната нагоре. Така се е получил един нетрадиционен и необичаен вид кашпа – с еднакви по размер стени. По-голямата височина обаче я прави подходяща за засаждане не само с цветя, но и с малки храсти или туи. Стените на кашпа „трапец“ са фигурални и дават широки граници за цветовото им оформление. Те могат да бъдат в различен цвят, в двойна цветова комбинация, но изглеждат добре и в един цвят, като в този случай се прилага и така нареченото патиниране – т.е. потъмняване на вдлъбнатините по стените. Патинирането всъщност е естествен процес, който се случва във времето с всички повърхности, които имат вдлъбнатини. В нашия случай четката на художника във фирмата, който прави цветовото оформление на кашпите, изпреварва годините и придава този, иначе естествен, ефект върху външните стени на кашпите. Патинирането създава изглед на стародавност на кашпите, което често се търси от клиентите. Но пък ако такъв стремеж липсва, кашпите изглеждат чудесно и без този ефект.

Гладки или релефни, едноцветни, патинирани или не, кашпите на севлиевската фирма са добър вариант за благоустрояване не само на обществени пространства, но и на частни дворове. Кашпите особено добре се вписват в тераси, които поради естеството си не могат да бъдат разкрасени с цветни градинки, но пък с кашпи може да се постигне същия ефект. Особено красиво стоят кашпи, подредени по края на тераси - един вид шевица от цветя, която „обрамчва“ терасата и хем я отграничава, хем я разхубавява.