Професионалисти в декорацията за Вашата красива градина

Саксии

В стремежа си да облагороди дома, в който живее и пространството, което обитава, още от древни времена човекът е търсил и намирал начини да ги разкраси. Един от най-популярните и предпочитани е бил и си остава подреждането на саксии с цветя – независимо дали в къщите, на улиците и площадите, в парковете и градините. Във времето от началото на тази практика досега вкусовете и предпочитанията са се променяли, константно остава само едно – съдовете за цветя, които наричаме с една дума – саксии. В зависимост от това къде ще бъдат поставени, саксиите имат най-различни форми и големини. Различен е и материалът, от който те могат да бъдат направени – от класическата керамика, през дърво и бетон, а в последно време – и от пластмаса.

Саксия

Севлиевската фирма „Бриз 95“ предлага добро разнообразие от саксии, изработени от бетон. Предвид естеството на този материал, саксиите са подходящи предимно за дворове и публични пространства, но могат да бъдат добро интериорно решение и за обширни помещения, салони, фоайета или тераси в къщи и обществени сгради като хотели, ресторанти, бизнес сгради.

Саксии с кръгла форма

Саксия 2

Обичайната представа на човека за саксия е тяло с формата на пресечен конус, обърнат с по-малката си основа надолу. Напълно в унисон с тази най-разпространена образна представа, севлиевската фирма произвежда най-вече подобни модели. Предлагат се няколко вида саксии с кръгла форма, чийто диаметър започва от 47 см и достига до 60 см. Височината им също е различна, съобразена не само с диаметъра, но и формата на саксията. Голям интерес сред клиентите предизвикват два модела от произвежданите саксии, които могат да бъдат причислени към големите. Едната носи екзотичното име „Антик“. Както подсказва наименованието, саксия „Антик“е с форма и орнаменти, които напомнят на древногръцките изящни съдове и статуетки. Саксия „Антик“ е с диаметър 90 см и височина 90 см, а теглото й е респектиращите 181 кг.

Втората саксия, която е с големи размери – съответно диаметър и височина по 80 см, е с изчистени линии и напълно гладка повърхност. И едната, и другата, а също и някои от другите модели по-малки саксии, могат да бъдат поставени на постамент или квадратна колона, което придава допълнителна внушителност на комбинацията – постамент-саксия.

Саксии с необичайна форма

Саксия 3

Необичайно и атрактивно изглеждат един друг вид съдове за отглеждане на живи цветя. Тези съдове нямат вид на саксии, но според ролята, която изпълняват, са си точно такива. Става въпрос за саксии в две необичайни форми – на гъсеница и охлюв. Макар че дължината им е общо взето голяма – съответно 100 см и 78 см, всъщност мястото в тях, което е предназначено за засаждането на цветя, не е особено голямо. Но пък и двете са много подходящи за малки цветни видове като мушката, теменужки, кълдъръмчета и др. Като краен резултат се получава интересен и весел вид на саксии, които разчупват стереотипа в традиционната представа за тях. Много подходящи са за домашни дворове и оформянето на зелените площи в детски заведения като ясли и градини.

Саксиите, които предлага „Бриз 95“ ООД в Севлиево, са подходящи не само за цветя, но и за храсти или дори малки дървесни видове. Особено добра за такава цел е саксията, която е с диаметър 70 см и височина 50 см и, въпреки големината си, изглежда изчистена и елегантна.

С влизането на България в Европейския съюз през 2007 година като че ли се наблюдава все по-силна тенденция улиците, площадите, парковете, пазарите и други общиствени пространства да бъдат декорирани със саксии с цветя или храсти, което разкрасява жизнената среда.

Едно неочаквано преимущество, което имат саксиите на севливската фирма, е тяхното тегло. Така материалът, от който са изработени, не само че е здрав, но и осигурява солидни килограми, които са, макар и малка, застраховка срещу посегателства на крадци. Освен тази характеристика, най-отличителното за саксиите е, че са красиви. А на красотата дори и най-безчувственият човек трудно посяга.

Саксия 4 Саксия 5 Саксия 6 Саксия 7 Саксия 8 Саксия 9 Саксия 10 Саксия 11